Današnja je subota dan za rad od kuće. Jučer smo odradili sve mjesečne račune i predali zadnje dvije prijave poreza na dohodak (rok je ponedjeljak 02.03. ali zaista gotovo nikad ne čekamo zadnji tren za predaju važnih izvještaja!), a danas su na redu plaće i možemo zadovoljno dalje u nove radne pobjede, prema novom PDV-u, završnim izvještajima, prijavama poreza na dobit i ususret novoj sezoni.

Za razliku od naših obrtnika koji danas već znaju na čemu su po pitanju dohotka, ostaje nam još jedna neizvjesnost za koju ne znamo kako će se odraziti na poslovanje svih poduzetnika i koja je itekako obilježila početak ove prijestupne godine.

Svjedoci smo svakodnevne histerije u medijima vezano za korona virus. Osim što je smrtonosan i opasan po zdravlje, pitanje je kakav će utjecaj virus imati na turističku sezonu, a time i na poduzetništvo.

Poduzetništvo je kod nas tako krhka grana i koliko god se svaki poduzetnik nadao da je njegova djelatnost manje ili više samostalna, svi smo mi dio tržišta koje svojim mehanizmima regulira ukupnu ponudu i potražnju.

Otkako smo uništili svu industriju i proizvodnju turizam je, kao gospodarska grana, trenutno najveći pokretač gospodarstva te se sve ostale grane na neki način se naslanjaju na njega. Pitanje je svjesnosti poduzetnika o tome koliko je turizam bitan i na koji će se način negativni učinci korona virusa odraziti na svakog od nas ako turistička sezona podbaci.

Ono što ulijeva nadu je to što kažu da korona virus, kao i svi ostali virusi, slabi s povećanjem temperature zraka i dolaskom ljeta tako da ipak, svemu unatoč, vjerujemo u još jednu rekordnu i uspješnu turističku sezonu te se nadamo da će se takva sezona pozitivno odraziti na sve naše poduzetnike. Međutim, svi bismo se zajedno trebali zapitati nije li nam ovo na neki način upozorenje kako bismo, pored turizma, trebali razvijati još neku jaku gospodarsku granu u zemlji jer je sve izglednije da ne može jedini pokretač gospodarstva biti turizam.

Virusi, gripe i poduzetništvo
Tagged on: