Quo vadis, Benedikt?

Knjižica za poduzetnike i računovođe

“Željeli smo pokazati koliko je računovodstvo
važno te kako odabir vrste poslovnog subjekta može
utjecati na troškove i rezultat poslovanja.”

Silvija i Stanko Radulović, autori knjigeGlavni junak knjige, Benedikt Rojnić, dobio je ime po Benediktu Kotruljeviću, hrvatskom ekonomistu iz 15-og stoljeća, koji je bio prvi pisac o sustavu dvojnog knjigovodstva.

Benedikt Kotruljević, Dubrovčanin, koji je živio i radio u Napulju, u svom je radu, odnosno knjizi o umijeću trgovanja (Della mercatura et del mercante perfetto iz 1458. godine, koja je tiskana tek 1573. godine) objasnio načela računovodstva, a posebno urednosti, ažurnosti i javnog značaja knjiga trgovaca. U knjizi on opominje svakog trgovca da se pozabavi time da zna dobro i uredno voditi svoje knjige jer će inače u njima nastati pravi kaos i babilonska pometnja, a toga se čuvaj ako ti je draga čast i tvoje imanje.

Vrlo se često u poslovnim knjigama pojedinih poduzetnika zaista nailazi na kaos i pometnju te je želja autora bila ovim djelom ukazati ili podsjetiti na važnost nekih, možda i pomalo zaboravljenih, osobina, koje je potrebno razvijati i njegovati prilikom bavljenja poduzetništvom i računovodstvom.

Benedikt Rojnić odlučio je osnovati poslovni subjekt IT Procesor koji će se baviti pružanjem informatičkih usluga. Evidentiranjem poslovnih promjena kroz d.o.o., j.d.o.o. i obrt, i to kroz j.d.o.o. i d.o.o. u sustavu PDV-a i izvan sustava PDV-a, kroz obrt u sustavu PDV-a i izvan sustava PDV-a te kroz paušalni obrt u knjizi se utvrđuje koji je oblik poslovanja najpogodniji za njega, odnosno kroz koji od navedenih oblika će porezno opterećenje biti najniže, a iznos novca na žiro računu najviši.

Zašto „Quo vadis“?

Autorima je želja bila utvrditi što bi Benedikt Kotruljević rekao i kako bi tumačio današnji način poslovanja i vođenja poslovnih knjiga. Jer bit računovodstva je uvijek ista pa Kotruljević kaže da knjigovodstvo služi da čovjeka podsjeti na sve ono što on radi, tko mu je dužan i kome duguje, na cijene robe, dobitke i gubitke i na sve ono o čemu on ovisi. Kaže i da onaj koji dobro i uredno vodi knjigovodstvo nauči i dobro ugovarati, trgovati i zarađivati. Od bitnih karakteristika poziva se, između ostalih, na mudrost, čast, poštenje, rječitost, ozbiljnost i ustaljenost u navikama. Jednostavno, zar ne? Ili bi barem trebalo biti, međutim, autori nisu sigurni gube li se postepeno ove karakteristike i idemo li kao društvo u dobrom smjeru. Usavršavamo li sve ono o čemu je Kotruljević pisao ili pak mjesto zauzimaju neke druge, nove vrijednosti i možemo li ih uopće nazivati vrijednostima?


Podaci o knjizi:

Format: 16,5 x 23, meki uvez

Broj stranica: 232

Cijena: 22,00 eura

Troškovi poštarine: 5,00 eura