Piše: Stanko Radulović

Kao što su radnici 1. svibnja 1886. godine u Chicagu prosvjedovali i štrajkali za bolje uvjete rada i pravednije plaće, tako 1. svibnja 2020. nosi potpuno nove i do sada nepoznate izazove.

Ovogodišnji 1. svibnja dočekujemo u jednom sasvim novom i drugačijem okruženju i s potpuno novim shvaćanjem rada i prava na rad.

Prijetnja danas nije u obliku surovog i beskrupuloznog kapitaliste koji pod svaku cijenu želi postići što veću zaradu, odnosno profit na račun radnika, već je u obliku jednog malog, oku nevidljivog, virusa pod nazivom COVID-19.

Današnjeg neprijatelja, bez obzira na njegovu veličinu, ne smijemo podcijeniti, njegova snaga i sposobnost destrukciji veća je i jača nego ičija prije. Prije svega, nepogoda dolazi u obliku zdravstvenog problema ali posljedično dolazi do gospodarske krize neslućenih razmjera. Upravo ta gospodarska kriza je razlog da ovaj 1. svibnja slavimo kao niti jedan do sada jer samo homogenošću i solidarnošću cjelokupnog čovječanstva moći ćemo ostvariti pravo na rad i očuvanje radnih mjesta.

Sretan 1. maj – međunarodni praznik rada
Tagged on: