Poznato je već da Hrvatska poslije Mađarske ima najvišu stopu poreza u Europi. Poznato je i to da je često mijenjanje poreza pogubno te da ono unosi neizvjesnost u poslovanje poduzeća. Međutim, najave nekih promjena itekako vesele poduzetnike – a to su one o smanjenju poreznih stopa. Tako, evo, i nas posljednjih dana uveseljavaju najave o smanjenju stope PDV-a u 2019. godini za jedan postotni poen, a bude li mogućnosti, u budućnosti za još jedan postotni poen. Dakle, u 2019. godini moglo bi se dogoditi smanjenje PDV-a s 25 na 24%.

Što je uopće PDV, odnosno porez na dodanu vrijednost? Pojednostavljeno rečeno, to je porez na gotovo sve što kupite. Ako se npr. u gradu odlučite sjesti sami na veliku kavu s mlijekom i sok, zapamtite – niste sami! Pridružila vam se i država koju ste počastili jednom kratkom običnom kavicom. Jer ako ste veliku kavu s mlijekom i sok platili 26,00 kuna, prava cijena vaših napitaka je 20,80 kuna, a s 5,02 kune počastili ste državu.

I još jedna stvar! Stope PDV-a od 5, 13 i 25% jednake su za sve građane i poduzetnike. Krajnji korisnik koji je kupio kuhinju od 12.500,00 kuna platio je PDV-a 2.500,00 kuna. Ukoliko taj krajnji korisnik ima neto plaću 7.500,00 kuna, on je platio PDV-a 33,33% iznosa svoje plaće. Međutim, kupac čija plaća iznosi 3.000,00 kuna, platio je PDV-a 83,33% svoje plaće. Dakle, PDV plaćamo svi jednako u apsolutnim iznosima, ali u odnosu na naša primanja postotak plaćenog PDV-a se itekako razlikuje od potrošača do potrošača.

Ukoliko Vlada održi obećanje i zaista smanji ovaj najizdašniji porez za državnu blagajnu, što će to značiti za naše gospodarstvo? Za očekivati bi bilo da će se povećati kupovna moć građana što će rezultirati većom potrošnjom. Iskustvom poučeni, međutim, znamo da to najčešće u praksi ne funkcionira tako. Jer kada se PDV podigne, u pravilu i cijene skaču, međutim, uz čast izuzecima, smanjenje PDV-a ne donosi toliko željeno smanjenje cijena. Stoga bi za naše gospodarstvo i konkurentnost naših poduzeća puno više značilo smanjenje poreza na dohodak, poreza na dobit te doprinosa iz i na plaću. Također, ostaje pitanje odakle i na koji način, odnosno kroz koji porez će se namaknuti 2 milijarde kuna prihoda koje će država izgubiti smanjenjem poreza na dodanu vrijednost za 1%.

Ali da ne bude da nikad nismo zadovoljni, moram istaknuti kako je smanjenje PDV-a itekako fer, pozitivna i hvalevrijedna mjera države prema građanima te kako bi zaista u što kraćem roku trebalo ispoštovati najavljeno smanjenje, a još bi više bilo fer da to smanjenje iznosi minimalno 2%.

Što nam donosi smanjenje PDV-a najavljeno za 2019. godinu
Tagged on: