NIje prvoaprilska šala, od 01. travnja 2022. godine snižava se PDV s 25 na 5% na maslac, margarin, isporuku prirodnog plina te na ulaznice na sportska i kulturna događanja. Snižena stopa na isporuku prirodnog plina primjenjivat će se od 01.04.2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Smanjenje s 25 na 13% odnosi se na sljedeću skupinu proizvoda i dobara: “menstrualne potrepštine”, ogrjevno drvo, isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.

S 13 na 5% snižava se PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu (a kad je Čokolino u pitanju može se reći da je to hrana i za onu malo veću djecu 🙂 ), zatim na jestiva ulja i masti, isporuku živih životinja i kobasica, ali i na živu i rashlađenu ribu i morske plodove, kao i svježe ili rashlađeno povrće, voće, orašaste plodove i jaja. Smanjenje s 13 na 5% na sadnice, sjemenje, gnojiva pesticide i na hranu za životinje (osim na onu za kućne ljubimce) razveselit će poljoprivrednike, a smanjenje na ulaznice za koncerte ljubitelje muzike.

Pojedini su trgovački lanci snizili cijene na ove proizvode i prije stupanja odluke na snagu te se nadamo da to nije samo marketinški trik te da neće doći do naknadnog povećanja istih, kako se ne bi dogodilo da namjera koja ima za cilj rasterećenje građana rezultira povećanjem profita trgovaca.

Od 01.04.2022. niži PDV na određene proizvode i usluge
Tagged on: