Kažu da je knjigovođa netko tko rješava problem za koji nisi znao da imaš na način koji ne razumiješ. Onim poduzetnicima koji su slično iskusili na svojoj koži, ova šala vjerojatno nije smiješna. Ukoliko su izbjegavali odlazak knjigovođi te nisu dostavljali pravovremeno dokumentaciju i informacije, takav su scenarij mogli i očekivati. Međutim, poduzetnicima koji žele graditi odnos s knjigovođom, isti može postati pouzdan poslovni partner na njihovom putu prema uspjehu.

Prilikom odabira knjigovođe, poduzetnici bi, između ostalog, trebali paziti na sljedeće:

 1. Je li kvalificiran za posao koji obavlja
 2. Komunicira li redovito s njima – ne samo o računima već i o ostalim informacijama relevantnim za njihovo poslovanje
 3. Odgovara li im pravovremeno na telefonske pozive i e-poštu
 4. Što i kada im naplaćuje

S druge strane, priprema za pronalazak knjigovođe, unatoč činjenici da će si time uštedjeti vrijeme i omogućiti miran san, poduzetnicima ponekad može biti zastrašujuća. Kako bi im mogao pomoći, knjigovođa će od njih tražiti određene dokumente i/ili informacije.

Prilikom prvog susreta, knjigovođa će tražiti informacije o poslovanju poduzetnika:

 1. Jesu li već pokrenuli posao ili to tek planiraju
 2. Posluju li kao obrt ili d.o.o., odnosno j.d.o.o.
 3. Koju djelatnost obavljaju
 4. Imaju li zaposlenih i koliko
 5. Utvrđuju li poreznu obvezu paušalno ili temeljem poslovnih knjiga
 6. Što imaju od imovine, jesu li i koliko zaduženi
 7. Jesu li već imali knjigovođu te zbog čega su se odlučili na promjenu.

Ukoliko se odluče na suradnju, poduzetnik će knjigovođi dostaviti svu dokumentaciju koja je vezana uz poslovanje – izvode, ulazne i izlazne račune, ugovore, prijave na obvezna osiguranja, i slično, i to za tekuću, a ponekad i za prethodnu godinu.

Najuspješniju suradnju s knjigovođom postići će oni poduzetnici koji su već i sami po sebi dobro organizirani. Ukoliko budu otvoreno komunicirali i dostavljali pravovremeno dokumentaciju te ukoliko su odabrali dobar knjigovodstveni servis u čije su se kvalifikacije uvjerili i čijim su poslovanjem zadovoljni, vrlo je vjerojatno da će u istome pronaći poslovnog savjetnika kakvog su oduvijek željeli.

 

Kako uspostaviti uspješnu suradnju s knjigovodstvenim servisom
Tagged on: