Prvo i osnovno što je važno shvatiti kod dobiti jest to da dobit nema apsolutno nikakve veze sa stanjem na žiro računu. Društvo može biti zaduženo i imati 0,00 kuna na žiro računu, a poslovati s dobiti. Isto tako, moguće je imati puno novca na žiro računu, a godinu završiti u gubitku. Pitate se kako?

Pa, ako ste poslovali s dobiti, a nemate novca na žiro računu, moguće je da je to zbog neke ili kombinacije nekih od sljedećih situacija:

  • ulagali ste u dugotrajnu imovinu (opremu, inventar, vozilo, i sl.) koju ste platili odmah ali zbog amortizacije će Vam se troškovi za tu imovinu priznavati narednih nekoliko godina. Npr., kupili ste opreme u vrijednosti 100.000,00 kuna. Opremu ste odmah platili dobavljaču. Ako je vijek trajanja opreme pet godina, u prvoj godini imate si pravo priznati troškove samo u visini 20.000,00 kuna, bez obzira što ste sa žiro računa imali odljev 100.000,00 kuna.
  • imate puno nenaplaćenih potraživanja – ukoliko ste obveznik poreza na dobit prema realizaciji, odnosno dobit utvrđujete prema izdanim i primljenim računima, čim izdate račun smatra se da ste ostvarili prihod. Međutim, ako Vam kupac nije platio taj račun, naravno da nema novca na žiro računu.
  • podmirili ste obveze iz prethodnih razdoblja – moguće je da su Vam određeni dobavljači odobrili odgodu plaćanja pa ste račune iz prosinca prethodne platili u siječnju tekuće godine. Neplaćeni računi, pod uvjetom da se ne radi o robi koju niste prodali, ušli su Vam u trošak prethodne godine ali odljev novca sa žiro računa imali smo u tekućoj. Dakle, u tekućoj godini nije bilo troška već samo smanjenje iznosa novca na žiro računu.

Ukoliko ste, pak, poslovali s gubitkom, a imate novca na žiro računu, moguće je da ste:

  • imali trošak amortizacije – sjetite se, u prvom smo primjeru kupili i platili opremu u vrijednosti 100.000,00 kuna, a priznati trošak amortizacije iznosio je samo 20.000,00 kuna. U idućoj godini na ime kupljene opreme nema odljeva novca sa žiro računa, ali ćemo opet imati trošak 20.000,00 kuna.
  • kupci su Vam platili račune iz prethodne godine – prihod po tim računima iskazali smo u prethodnoj godini, a novci su na žiro račun “sjeli” u tekućoj.
  • digli ste kredit – kredit se ne smatra prihodom, a novci su na žiro računu.
  • niste platili račune dobavljačima – po primljenim računima imali ste troškove, međutim kako ih niste platili, novci su ostali na žiro računu (pod uvjetom da ste imali novce za njihovo plaćanje, naravno).

Navedeni primjeri samo su neke od mogućih situacija. Treba imati na umu da poslovni rezultat nije posljedica samo jednog događaja, već će na njega najčešće utjecati cijeli niz čimbenika, poslovnih odluka i poreznih propisa.

A kad smo kod poreznih propisa, znate li da računovodstvena dobit nije jednaka osnovici za obračun poreza na dobit? Može Vam se dogoditi da poslujete s gubitkom, a svejedno morate platiti porez na dobit. Ali kako to nije tema bloga, o tome ćemo više nekom drugom prilikom…

Kako to da sam ostvario/la dobit od 30.000,00 kuna, a na računu imam samo 5.000,00?
Tagged on: