silvija_r_biram_poduzetnistvo

Mislite da u Hrvatskoj danas poduzetnici ne mogu uspjeti? E, pa mogu! Za to je potrebno predano i pošteno raditi, poštivati sve propise i zakone i biti fer prema poslovnim partnerima, zaposlenicima i prema konkurenciji.

A u tome Vam može pomoći knjiga „Biram poduzetništvo“ koja je napisana kako bi svima koji žele pokrenuti vlastiti posao olakšala ulazak u svijet poduzetništva, a pomoći će i onima koji već plove poduzetničkim vodama i to tako što će im pojasniti i približiti određene pojmove i situacije i usmjeriti ih prema ispravnom donošenju poslovnih odluka.

„Kao knjigovođi često mi se obraćaju osobe koje planiraju pokrenuti vlastiti posao. A s osobama zainteresiranim za pokretanje vlastitog posla susrećem se i na Pučkom otvorenom učilištu gdje vodim tečaj knjigovodstva. Neovisno o dobi, stručnoj spremi i iskustvu, i neovisno o djelatnosti kojom se žele baviti, ustanovila sam da svi početnici imaju iste nedoumice. A imala sam ih i ja kada sam prije tri i pol godine pokretala R.S. Bonum. I unatoč činjenici da su nam informacije danas dostupne više nego ikad prije poduzetnici su i dalje u velikim problemima kada pokreću vlastiti posao. Razlog leži u tome da baš i ne postoji mjesto na kojemu će dobiti ili pronaći sve informacije koje su im potrebne za novi početak. Pa sam ih ja nastojala objediniti i prenijeti kroz ovu knjižicu na što kraći, jasniji i jednostavniji način. Pisala sam je kao da stranka sjedi preko puta mene i ja je uvodim u svijet poduzetništva.“

U prvom dijelu knjige čitatelji će saznati koji su to sve oblici i vrste poslovnih subjekata kroz koje je moguće organizirati posao u Republici Hrvatskoj pa će se tako upoznati s trgovačkim društvima, obrtom, slobodnim zanimanjem, domaćom radinosti i sporednim zanimanjem, udrugom, zadrugom, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom a jedan dio posvećen je i privatnim iznajmljivačima i franšizi. U knjizi autorica poduzetnicima predlaže da, neovisno o tome za koji će se oblik poslovanja odlučiti, uvijek pokušaju pridonijeti svojoj lokalnoj zajednici te da svakako u svoje poslovanje implementiraju i društveno poduzetništvo.

Detaljnije su u knjizi obrađeni obrt i d.o.o., odnosno j.d.o.o. obzirom da su to najčešći oblici poslovanja u Republici Hrvatskoj te su opisani postupak i troškovi otvaranja obrta i osnivanja d.o.o.-a odnosno j.d.o.o.-a te razlike između tih oblika kao i fiksni troškovi poslovanja u prvoj godini. Čitatelji će se upoznati i sa informacijama za koje autorica smatra da ih je dobro znati odmah na početku, a neke od njih su: kada je najbolje vrijeme za pronalazak knjigovođe, koje je poslovne knjige potrebno voditi i zašto su one važne, da li ući u sustav PDV-a, tko je sve obveznik fiskalizacije, kako pozajmiti novac poslovnom subjektu, što sve moraju sadržavati memorandum, Internet stranica i račun. Čitatelji će se upoznati i s načinima zapošljavanja, saznati će kome se, kada i kako smiju isplatiti neoporezive naknade i u kojim iznosima te se daju primjeri raznih odluka i ugovora. U knjizi se nalazi i popis najvažnijih zakona i internetskih stranica.

Da bi uspješno vodili vlastiti posao, poduzetnici moraju najprije uspješno odraditi postupak pokretanja posla, međutim za opstanak na tržištu to samo po sebi nije dovoljno. Potrebno je pronaći kupce kojima će biti potrebni njihovi proizvodi ili usluge. Zato će se u drugom dijelu knjige čitatelji upoznati s prodajnim vještinama, saznati će kako pronaći stranke i kako kroz dobro odrađen prodajni razgovor zaključiti posao.

Svim poduzetnicima autorica savjetuje neka prate i neka se javljaju na sve natječaje te neka se raspitaju koje sve poticaje mogu ostvariti te tvrdi da će svatko tko želi krenuti u poduzetništvo naći načina za to, kako god. Također poručuje da je kod pokretanja vlastitog posla najbolje izabrati raditi ono što volite jer je unatoč svemu to jedan zahtjevan proces. „A ljubav je ta koja će Vam dati žar i gurati Vas naprijed. I omogućiti da savladate sve prepreke koje vam se nađu na putu. A bit će ih… Uslijed tog procesa ne smijete zaboraviti na sebe jer koliko nas god taj naš posao ispunjavao i koliko god se hranili njime ne bismo trebali zapostaviti i neke druge stvari koje nas vesele.“

Knjiga završava rečenicom: „I za kraj, postavite si jasne ciljeve. Vizualizirajte svoj uspjeh i to gdje želite biti za pet godina a ja vam od srca želim da tamo i stignete. Sretno!“

zelim-naruciti

Saznajte kako pokrenuti i uspješno voditi vlastiti posao!
Tagged on: