Piše: Dijana Devetak

Nedavno je na jednom lokalnom radiju jedna gospođa frustrirano govorila o JOPPD obrascu, pri čemu je striktno savjetovala slušateljima da bježe od računovodstva kao zanimanja. Njezina rečenica glasila je: „manite se knjigovodstva!“

Navedeno me podsjetilo na razne predrasude o računovođama, te potaknulo da pokušam „srušiti“ takve predrasude o zanimanju i poslu koji i sama radim.

Pri samoj pomisli na računovođe, vjerojatno zamišljate ozbiljne osobe koje vode poslovne knjige, uglavnom sjedeći za stolom pretrpanim papirima. Zvuči prilično dosadno, tmurno i sivo. Iako mnogi ponekad računovodstvo doživljavaju kao monoton i jednoličan posao, zapravo se radi o dinamičnom zanimanju koje zahtjeva praćenje stalnih promjena propisa i zakona.

Nerijetko se smatra i kako je računovodstvo nepotrebno, odnosno mnogi ga poduzetnici smatraju „nužnim troškom“, ne znajući uopće pozadinu svega što se odradi u njihovo ime. Bit posla računovođe je odraditi sve što je moguće u ime klijenta, kako bi klijent nesmetano obavljao svoju djelatnost, ne razmišljajući o računovodstvenim stvarima.

Ali na temelju čega nastaju bilo kakve predrasude? Kako uopće stvoriti sliku o nekom zanimanju ako se niste zaista susreli s istim ili pokušali navedeno raditi?

Iako se na prvu možda tako ne čini, računovođe definitivno nisu dosadne osobe. Baš naprotiv, jedna od bitnih osobina dobrih računovođa jest kreativnost. Bez obzira na to što se računovodstvo temelji na brojevima i činjenicama ne znači da nema prostora za kreativno razmišljanje. Zahvaljujući poreznom sustavu Hrvatske, koji se vrlo često mijenja, dobar računovođa mora biti kreativan ali i vrlo snalažljiv te lako prilagodljiv čestim promjenama. Osim toga, bitne su osobine i ažurnost te urednost, uz što stol takvog računovođe nikada neće biti pretrpan papirima.

Mnogi bi rekli da je posao računovođe pretežito „sjedeći“, ali i tu zaslugu imaju razne institucije RH jer kad ih krenemo obilaziti rješavajući raznorazne situacije, posao postaje „hodajući“.

Da su računovođe itekako kreativne osobe dokazuje i činjenica kako je upravo američki računovođa Walter Diemar, koji je radio za  Fleer Corporation, 1928. godine, izumio  žvakaću gumu i to slučajno, dok je u slobodno vrijeme eksperimentirao s receptima za bazu za žvakaće gume.

Osim toga i prvi modni katalog na svijetu je rezultat rada njemačkog računovođe Matthäus Schwarza, u kojem je prikazana trendi odjeća između 1520. i 1560. godine.

Računovodstvo je na neki način povezano i s umjetnošću i showbusinessom, obzirom da su mnoge poznate osobe studirale računovodstvo ili radile kao računovođe, prije nego što su se odlučile na drugi put. Neki od njih su:

  • Frontmen grupe Rolling Stones, Mick Jagger,
  • Robert Plant iz grupe Led Zeppelin,
  • pjevačica Janet Jackson,
  • komičar Eddie Izzard,
  • glumac Peter Falk (poznati detektiv Columbo),
  • Venus Williams, profesionalna američka tenisačica i sestra poznate tenisačice Serene Williams,
  • francuski modni dizajner Pierre Cardin.

Bitno je naglasiti kako nijedno poduzeće danas ne može funkcionirati bez računovodstva koje mu vodi poslovne knjige, ali osim samog vođenja knjiga, računovođe su potrebne i u nekim drugim situacijama, od kojih je zanimljivo to da za najpoznatiju dodjelu filmske nagrade Oscar, glasove broje upravo računovođe. Svake godine od 1935. godine, tim računovođa provodi u prosjeku 1700 sati prije noći Oscara ručno brojeći glasove po svim kategorijama.

FBI zapošljava više od 2000 specijalnih agenata za računovodstvo zbog vještina koje se koriste prilikom rješavanja specifičnih problema.

Zanimljivo je kako su upravo računovođe „srušile” čikaškog kriminalnog šefa Al Caponea. Iako je bio kriv za mnoga ubojstva, na kraju je uhićen i osuđen za utaju poreza.

Naime, 1920-ih godina činilo se kako je Al Capone bio nedodirljiv pred zakonom. Jer od kockanja, prostitucije, podmićivanja, narkotika, pljački, ubojstava i brojnih drugih kriminalnih radnji bio je uhvaćen samo za skrivanje oružja, za što je pušten nakon godinu dana. Čak je naručio i sedam brutalnih ubojstava svojih suparnika, što je poznato kao masakr na Valentinovo 1929. godine.

Ali najveće uhićenje, nakon kojega je 1931. godine osuđen na 11 godina u Alcatrazu, bilo je zbog utaje poreza koju su otkrili agenti odjela blagajne SAD-a, što je bio rezultat napornog rada forenzičnih računovođa te pokazuje raspon vještina koje oni posjeduju.

Danas je teško zamisliti uspješno poduzeće koje svoje poslovne odluke donosi bez sudjelovanja računovođe jer iza svakog uspješnog poduzeća stoji i dobar računovođa.

Na kraju, bitno je istaknuti kako su računovođe zapravo često sretni ljudi, jer ih vesele male stvari na dnevnoj razini, kao što su uspješno proveden JOPPD obrazac s početka priče, ali i sve ostale uspješne usklade tijekom mjeseca.

Rušenje predrasuda o računovođama
Tagged on: